Monday, December 6, 2010

Muhammad Haziq 13 Bulan

13 Bulan
06122010 genaplah anakanda Muhammad Haziq 13 bulan (1 tahun 1 bulan)... Haziq sudah sebulan berjalan, dah boleh berlari2 anak... dalam rumah asyik berjalan x henti2... pakai pempers sgt susah (pakai sambil duduk ok), baju & seluar pun ummi abi pakaikan sambil mengejar2... makan nasi hanya sesuap dua, itupun sambil berjalan2... selain tu, dah banyak perkataan yg selalu disebut2 Haziq walaupun hanya mengambil suku kata hujung, hehehe... yang penuh Haziq selalu sebut TAKDE, sgt comel bunyinya, sape2 pun x leh ikut... hehehe... kali terakhir timbang masa umur 1 tahun 2 minggu 5 hari sudah 10.8kg & tingi 77cm... itu saja update terkini anakanda, jumpa lg...

Friday, December 3, 2010

Cerita kami

Assalamualaikum wbt...

sgt lama rasenya tak menghapdet blog ini... semuanya gara2 frust, kuikui... pertukaran gagal... ade juga sbb2 lain yg sgt merungsingx fikiran... xnak cerita hal itu... biarkan masa menentukan... hanya berdoa semoga diberi kekuatan, semangat & petunjuk utk menghadapi apa jua cabaran mendatang serta meneruskan kehidupan berPJJ ini... mungkin ada hikmah besar di hadapan... pasrah dgn ketentuan-Nya... 

Cuti sekolah sudah 2 minggu berlalu... minggu pertama telah ke KL/ Putrajaya, bawak Haziq melawat Zoo Taiping... minggu kedua berada di kampung... hingga mlm ni, dah seminggu berada di kampung... sgt cepat masa berlalu, siang & malam berlalu dgn pantas... x sanggup rasenya utk mengahadapi sessi persekolahan tahun hadapan, menghadapi beban tugas yg sgt banyak, bertambah x sanggup mengadap kerenah manusia yg itu ini... adoi... semoga diri ini bertambah kuat... & semoga mereka2 yg berkenaan mendapat hidayah utk berubah... amin amin ya Allah...

tentang anakanda Muhammad Haziq... sgt2 lasak, x reti duduk diam, asyik nak berjalan, berjalan & berjalan... amat sukar nak pakaikan pampers, baju & seluar, terpaksa berperang... makan nasi pun beberapa suap shj, kenyang dgn susu... kat rumah opah ada sepupu2: along & angah... apa lg... main sakan la... apa yg berlaku smlm, dahinya terhantuk tepi pinu yg tajam, terus lebam & bercalar... sakit2 pun nangis kejap kembali lasak... oh anakanda, ummi abi dah pesan berkali2 berhati2lah sayang... jalan pun dah kira nak berlari... semalam & harini batuk & selsema plk, kesian anak ummi... harini nampak ok sikit... insyaAllah sihat ye sayang... dah tidur lena apun...

cukuplah sekadar ini cerita ttg kami... jumpa lagi...

Tuesday, November 9, 2010

Tak habis2 lg...

Assalamualaikum wbt...

X habis2 lg nak sakitx hati org... (aku yg sensitif ke)
sikap org semua x elok.. habis awak tu elok sgt?? 
kata2 hari ini di khalayak ramai, himpun2 lebih kurang gini la: "kalo dah SIKAP  tu x nak ikut program, buat la program apa pun x nak ikut, buat malam ke buat siang ke sama je, kalo ikut masalah saya pun ada masalah"

Sgt paham, kata2 ni ditujukan utk aku & seseorg sbb kami x ikut program yg dibuat di tempat lain selain di sekolah (x termasuk dlm kerja ok spt makan2 gitu)... hai, awak x paham masalah org... kalo awak pun ada masalah, masalah awak sama dgn kami ke? hmmm... sikap awak yg perli2, sindir2 org tu baik sgt ke? Sedap je awak tekan tang SIKAP tu ye... kelakar pun ada...

lebih baik kami berdiam diri, kalo kami menjawab kami juga sama seperti awak...

sbb dah banyak kali kelakuan awak sama, saya nak jelasx di sini: UMUR & KEDUDUKAN AWAK (JAWATAN AWAK) SEBEGINI, AMATLAH TIDAK SESUAI SAMA SEKALI KATA2 AWAK SEBEGINI RUPA. AWAK PERLU BELAJAR UTK JD PROFESIONAL, OK. KALO ORG LAIN BERCAKAP BEGITU BIASA SAJA. Awak menjatuhkan maruah awak sendiri, ok.

Rasanya sejak 5 tahun aku di sini, kalo buat program makan2 malam pun, Hari Guru tahun ni je aku x ikut... sbb? anak aku baru 6 bulan masa tu... suami aku jauh... takx la nak tinggal anak kat pengasuh malam2 ntah sampai pukul berapa semata2 nak pergi makan & tukar2 hadiah?  kalo org lain, masih boleh tinggalx  anak bersama suami @ mintak tolong mak jagax... nak bawak anak? dema bukan paham anak aku, masa umur sebegitu bila mengantuk melalak2... kalo x melalak di sana pun, buatnya balik rumah buat perangai, tgh2 malam, aku sorg2 kene handle... siapa yg susah? kawan aku yg sorg ini pun, ade masalah die... inikah yg dimaksudx SIKAP yg x elok td... Hmmm... awak kalo x tahu masalah org jgn cakap banyak ok... awak dah melukakan hati org ok... TOLONG JANGAN BUAT ORG SEOLAH2 ORG ITU TIDAK ADA PERASAAN & MARUAH... FIKIR DULU SBLM BERCAKAP.

Saturday, November 6, 2010

Muhammad Haziq 1 Tahun

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Muhammad Haziq...

Assalamualaikum wbt...

Tepat jam 2.00 pg 06/11/2010 genaplah umur anakanda Muhammad Haziq SATU tahun... cepat sungguh masa berlalu... pengalaman dlm labour room setahun yg lalu masih segar dlm ingatan... Malam td Haziq dah mula BERJALAN... sungguh x sangka, krn bkn bermula dgn setapak @ dua tapak, tapi terus bertapak2 setelah sekian lama berjalan berpegang2... Haziq dengar kot ummi selalu cakap "setahun dah leh jelan ye Haziq"... Ummi, abi, opah & maklah menyaksikan Haziq mula berjalan mlm td, semuanya sgt teruja & gembira... Haziq lg la sgt ceria... Lepas ni jenuh berambat la...

Apapun SELAMAT HARI LAHIR SAYANG, semoga Haziq membesar dgn sihat & cergas, serta menjadi anak yg SOLEH... amin...
My Family

Tuesday, November 2, 2010

Terperangkap Banjir

Assalamualaikum wbt...

Ayahanda, bonda, adinda & sepupu terperangkap dm banjir di Jitra Kedah... sepatutnya hari ini 2/11/2010 konvokesyen adinda utk DPLi & juge encik suami... tp encik suami mmg sejak dulu x berhajat menghadiri kovokesyen tersebut... malas nak renyah katanya... kalo encik suami nak ikut konvo tu sudah tentu aku & Haziq ikut...

Takdir Allah, mereka itu x dapat berkonvo & mmg konvo ditangguhkan disebabkan banjir teruk di Utara... sgt kesian mengenangkan ayahanda & bonda yg skrg berada di pusat pemindahan mangsa banjir... apalah gaya mereka tidur di atas lantai, dgn pakaian yg dah berapa kali peluh... harap hari esok air surut & mereka boleh pulang... bagaimana cepatnya air naik, harap cepat juge air itu surut... semuanya atas kehendak Allah... amin Ya Allah...

Friday, October 29, 2010

Apakah ini dugaan...

Assalamualaikum wbt...

Apakah selama ini aku duduk saja x buat apa2? Hmmm... seorg guru j-QAF TERTENTU yg akan faham bebanan tugas guru j-QAF... fail, data, kertas kerja, laporan, kem2, ujian2, borang2, mcm2 lg... itu baru tugas utama x masuk lg tugasan2 sampingan... oh aku bkn nak merungut dgn tugas & kewajipan ini... tp ade pihak tertentu yg nampak aku x buat kerje...  buat kerje nak kene tunjuk kat die ke? nak kene kabo kat die? selalu nampak aku  borak2 huhahuha ke? mengadap laptop ingat aku layan fb @ bkn buat kerje ke? (FB mmg on kalo aku on laptop, sambil2 buat kerje layan jgk sikit2... salah ke? drpd melabon, mengata org x tentu hala, lbh baik la cara aku kan) ooo aku x buat kerje arahan die... sbb? camne nak kerje dgn org yg anda sudah hilang respek... yg mmg sudah kenal perangainya... lgpun kerje yg remeh-temeh... yg x wajib pun... kerje utama kan banyak, x terkejar nak buat semua sekali... x cukup masa rasenya dgn jadual kelas yg agak padat (hari2 tertentu x padat la)... kalo semua kerje nak serah kat org bawahan, apa die buat? jadual awak berapa waktu je.... kuikuikui...

Hari ini sekali lg panas telinga, panas hati, tp air mata mampu bertahan... mulut je terdiam x terkata apa... sbb aku mmg bkn jenis menjawab... biarkan aja... tulisan dlm blog ini jg luahan utk tenangx hati semata2, bkn utk membuka aib sesiapa...

Antara kata2  hari ini di hadapan aku (tp x memandang aku) serta beberapa org hamba Allah lain: "bg je s/u disiplin kat Roslina, 3K program apa pun x berjalan, masing2 tahu la tugas sendiri" dlm nada sindiran, perli @ sewaktu dgnnya... (aku la s/u 3K yg dimaksudkan)... profesionalkah die dgn ayat sebegini?? agaknya die anggap aku makhluk yg tiada perasaan... sedih sgt kan... aku rase org sebegini perlu belajar cara utk menjaga hati org lain... kalaulah anak cucu awak org buat cenggini apalah perasan awak...

Aku bertanya pd diriku, Apakah aku x buat kerje selama ni? die nampak yg bawah die je, terus anggap kite mmg jenis x buat kerje...  Dlm ketiadaan semangat aku pun (byk sbb yg menjadix aku xde semangat ok), kerje aku buat, xde biar terbengkalai, cuma kdg2 terpaksa bertangguh sbb banyak kerje lain... (selama 5 tahun aku di sini, org yg sudah selesa kedudukannya pun banyak merungut bila buat kerja & mengharapx pihak tertentu shj yg buat kerje yg spttnya die buat bersama... aku kenal semua ok... x payah ampu2 lah). Dirinya sendiri pun bising kalo disuruh buat jadual guru ganti, x nak pening2... apa ingat org lain suke sgt pening2 kepala... org lain xtau pening?...

Bak kata GB "JANGAN KITA MENCARI SALAH ORG LAIN, BUAT SAJA KERJE SENDIRI"... bila asyik nak cari salah org, salah sendiri mmg x nampak... oleh itu carilah salah sendiri & cuba perbaiki diri ok... Kpd org yg berkenaan, aku mmg terpaksa membebel dlm blog ini, mungkin suatu hari nanti die akan baca & die akan tahu di mana silapnya...  jgn dibuat pd org lain ok... die baru aku kenal tp dialah org yg paling banyak buat hatiku terluka & rasa langsung x de keseronokan lg berada di tempatku sekarang... hidup berjauhan dgn suami sudah byk buat aku teruji, ditambah pula dgn adanya insan2 spt ini... aku juga hamba yg lemah, kesabaran aku ada batasannya... pd siapa aku nak mengadu selain pd-Nya? inilah cara aku meluahkan perasaan... org lain pun pernah buat aku terguris tp entah la dgn yg ini aku langsung x boleh terima... (aku pun ade melukax hati org, aku x kata aku baik ok)...

"Ya Allah apakah kata2 sebegini satu ujian utk menguji kesabaran hamba-Mu yg mmg kurang kesabaran ini & yg mmg sgt2 lemah ini? Perjalananku masih jauh Ya Allah, Engkau berilah aku kekuatan & kesabaran utk menghadapi manusia2 seperti ini dlm hidupku... Amin Ya Rabbal 'alamin".

Thursday, October 21, 2010

Dugaan Anak Sakit

Assalamualaikum wbt...

Rabu 20.10.2010: sejak jam 1 pg Haziq mcm xlena tidurnya... kejap2 terjaga, pusing sana sini... bermula 4.30 mula menangis, bg susu nangis juge... ummi ingat Haziq sakit perut @ nak berak sembelit.... ummi sapu minyak, urut betis, masih nangis... dlm pukul 5, ummi call abi, sbb sgt risau & xtau apa lg nak buat... Haziq msh menangis... masuk buaian... lena sekejap sempat ummi mandi, sambung balik nangis... lepas ummi dah siap, elok plk Haziq main2, dgn sgt ceria, ummi pk dah x sakit perut la agaknya...

Spt biasa balik sekolah, ummi akan terus balik rumah, solat dulu... pukul 2 ummi turun nak jemput Haziq, tiba2 k.Ma panggil & bgtau "Ina, k.Nor pesan bwk IC Haziq kot nak nak bwk pi klinik, Haziq demam kuat"... masyaAllah rasa nak luruh jantung ummi, sgt hairan kenapa Haziq tiba2 demam, xde tanda2 langsung sblmnya... dgn lutut sgt sgt lemah, ummi drive, dlm hati mcm2 ummi doa... sampai umah k.Nor, ummi terus terpa Haziq, ummi bayangx Haziq terbaring... lega hati ummi nampak Haziq babai kat ummi... badan mmg sgt panas, kepala lenjun sbb k.Nor jelum2 kepala Haziq...

Ummi terus bwk Haziq ke klinik, nak ke Klinik Daim, tutup pula... pergi klinik 16 jam... kebetulan hari Rabu, ade doc Sabariah yg sgt digemari... agak lama menunggu, Nasib baik Haziq ceria melayan org2 yg main2 dgn die... bila masuk ummi cerita semua pd doc bermula kegelisahan Haziq mlm td & tangisan pg td... doc check suhu, terkejut sbb agak tinggi... doc pun hairan sbb tiba2 demam panas... doc check tekak, perut xde pape, check telinga... mmg telinga kanan Haziq sgt merah & berair... doc tunjuk pd ummi...  oh sbb itu rupanya yg membuatx Haziq menangis & demam tiba2... doc masukx ubat demam melalui montot Haziq sbb panas sgt.... doc bg ubat demam, antibiotik & ubat titis telinga... ummi pun dpt mc sbb dah lalok... minggu depan kene  pi check lg telinga Haziq, harap ok...

 21.10.2010... pukul 4 pg badan Haziq agak panas, bg pcm... Alhamdulillah pg badan Haziq agak berpeluh... sampai skrg jam 9.00pg belum mau tidur lg... mlm td tidur pukul 12... pg td jaga pukul 6.00... sgt tahan matanya... abi pun cuti harini... risau berjauhan dgn anak yg tidak sihat... Ya Allah engkau peliharalah kesihatan permata hati kami ini...

lena sekejap
Dlm kereta nak ke rumah pengasuh

Tuesday, October 19, 2010

satu ketika...

 Assalamualaikum wbt...

Ingin mencoretx sesuatu bila terkenang adik ipar yg baru bersalin Ahad lepas & baby masih ditahan di NICU... sangat memahami perasaannya kerna pernah melaluinya, biarpun lain sbb & akibat namun perasaan ttp SAMA...  belum berkesempatan menceritax pengalaman indah bersalin dlm blog ini... insyaAllah akan diceritax sekiranya berkerajinan kelak... terus kpd kisah mengapa Muhammad Haziq ditahan di wad selama 9 hari slps dilahirx... sesuatu yg amat tragis bg seorg yg kali pertama bergelar IBU...

Hasil drpd ujian darah yg diambil drpd tali pusat, Haziq didapati G6PD Dificient, automatik ditahan wad 5 hari... mula2 suspen jgk, ingat ianya satu penyakit @ ketidaknormalan yg teruk... rupanya xde pape maklumlah x pernah dengar sblm tu... kena tahan pun sbb kemungkinan jaundis yg tinggi...

Cerita kekalutan bermula dr hari ke 3 kelahiran... badan Muhammad Haziq panas, tiba2 demam... dipendekx cerita, doktor mengatax bahawa kemungkinan jangkitan kuman,oh tidak... lalu doktor buat keputusan masukx antibiotik utk jangkamasa 5 hari melalui drip... jaundis juga pd hari itu mula meninggi, mmg aku perasan kulit & mata Haziq nampak agak kuning, terus diletakx bawah lampu... dlm 5 hari drip pd tangan Haziq yg membuatx aku x tahan... kejap tercabut, kejap tangan bengkak, beberapa kali dpasang semula... sayu sgt hati melihat keadaan anak kecil yg terpaksa menghadapi semua itu... selama 9 hari dlm wad pelbagai kesedihan, kesulitan, dgn ragam Haziq yg x tido mlm, siang asyik tido hingga doktor mengungkapx baby tidak aktif... bayangx perasaan anda tika itu... mmg susah utk diungkapx di sini... Haziq juga terlalu sukar utk menyusu hingga tdoktor terpaksa masukx air... Encik suami pula bermalam dlm kereta, sgt kesian... kejap2 menjenguk anak & isteri melalui tingkap wad... 

Alhamdulillah hari ke-9 dah boleh kluar, sgt teruja krna mmg x sabar utk bawa Muhammad Haziq pulang... ramai menanti kepulangan Haziq...  lagipun sudah x sanggup melihat tangan & kaki Haziq dicucuk sesuka hati x kira waktu.... segala keperitan berpantang di hospital berakhir... 


Kesimpulannya, mmg sgt SEKSA & PERIT bg ibu yg baru bersalin tinggal dlm wad  dlm keadaan luka bersalin yg masih sakit dan SANGAT SEDIH melihat keadaan anak dipasang wayar, tidak berbaju di bawah lampu, ditambah pula TIADA PENGALAMAN mengurus anak dsbbx anak sulung, yg paling x best suami hanya masuk waktu melawat shj, org lain langsung x dibenarx masuk.

Hari pertama melihat dunia
Gaya tidur di bawah lampu
Siap utk balik, gembiranya hati ummi

Saturday, October 16, 2010

3rd Anniversary



Assalamualaikum wbt... 
Semalam 15.10.2010, sambutan Ulangtahun ketiga perkahwinan kami... seperti tahun2 lepas, sambutan ni suka2 saje, kami bertiga xde org lain, sbg kenangan di masa akan datang, & dapat makan kek... hehehe... 
Inilah keknya
Haziq nak susu juge
Abi potong kek
Happy Family  

Tuesday, October 12, 2010

Check Up 11 bulan & demam ruam

Assalamualaikum wbt...

Hari ini bwk Haziq ke KKIA Kuala Kangsar, utk check up 11 bulan... hari ni Haziq 11 bulan 6 hari... berat Haziq 9.7kg, panjang 74cm.. panjang Haziq ngam2 dgn tempat baring baby tu.. haha..

Terjawab la sudah mengapa Haziq demam on off sejak Sabtu hari tu... demam campak ruam rupanya, betul ke nama die entah la... yg pasti masa amik dr rumah pengasuh td nampak betis Haziq dipenuhi bintik2 merah halus2... x perasan la plk ruam2 kat tgn Haziq tu, ingatx ruam biasa yg selalu naik sebelum2 ni... tepon mak bgtau, mak pesan spy x mandix dgn air panas... nurse plk pesan spy x diberi ubat demam, biarx ruam tu keluar semua...  Haziq sedikit batuk, selsema & berak2 sejak Khamis lepas... Haziq sikit pun x meragam, aktif & lasak mcm biasa, tetap kuat makan & menyusu ... Alhamdulillah... good boy... cepat baik ye syg, ummi sgt susah hati bila anak ummi x sihat, tambahan bila abi xde bersama kita...

Sayang ummi & abi

Sunday, October 10, 2010

Catatan Hujung Minggu

Assalamualikum wbt...

Smlm ronda2 Ipoh, naik UO, JJ & Giant... dah lama x ronda Ipoh. Selain tu jalan rumah Anum, ziarah anakandanya Maryam Aqilah... nak jumpa kak Ijah tp xde rezeki, insyaAllah lain kali plk... naik supermarket beli baju Haziq je... dah x heran dgn pakaian sendiri... betul la kata org, bila dah ada anak, keperluan anak diutamakan, hehehe... sgt teruja melihat baju yg comel2, rembat jugak la lebih kurang 6 pasang... cuti panjang ni kan nak jalan2, so kene sediakan baju Haziq utk jalan2, hehehe...

Smlm kepala Haziq agak panas, demam sikit... nak pandai jalan agaknya... 2,3 hari ni nampak Haziq cuba bangun tanpa bergantung objek lain... mungkin juga nak tambah gigi lg, sbb air liurnya dibiarx meleleh2, hehehe... Alhamdulillah harini badan Haziq dah ok... semalaman brtampal kool fever... sihat ye anak ummi, jgn demam, ummi sgt risau kalo Haziq demam tanpa abi bersama kita... Haziq anak yg kuat... ok.

Wednesday, October 6, 2010

Muhammad Haziq 11 Bulan

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, hari ini anakanda Muhammad Haziq genap 11 bulan. Perkembangan? Haziq dah terrer berjalan pegang2 sofa, kerusi @ ape2; boleh menyebut mamam (makan), tutu (susu), mi (ummi), teta (kereta); suka tiru mimik muka, tiru suara, org menjerit; suka cium & gigit pipi org; sangat manja; kuat MAIN, makan & menyusu; sembam muka pd lantai ala2 merajuk bila nangis; meronta2 bila masuk dlm buaian @ walker (dah xnak); sangat sukar utk dipakaix petpet; terkam bila bunyi hanset & sibuk bersuara ala2 nak bercakap terutama bila abi call; mulut x reti diam, pandai bunyi mcm2; sangat malas pegang botol susu sendiri; sangat kurang tidur siang hari; gigi baru 2 batang gigi bawah (tumbuh sebelum raya); suka menyepah2x barang mainan; sgt suka main bola & kereta; dan x boleh ditinggalx sorg2 (dah lama cenggini). 

HAZIQ 11 BULAN

Tuesday, October 5, 2010

macam2 ragam manusia

Assalamualaikum wbt...

entry ini sekadar luahan isi hati...
bahasa & kata2nya harini sekali lg membuatx perasaanku terguris...
dia yg pangkat 'mak' dgn aku...
nak marah org lain aku yg kena...
hai nak tuju kat aku ke? ramai2 org kat situ kuar nama aku...
habis2 mengamuk kuar ayat ini
"Roslina, lain kali nak buat apa2 bincang dgn org, jgn buat bodoh sombong" 
apalah salahnya pergi jumpa org itu bincang baik2 kan...
kalo org kata aku sombong aku x marah...
sbb aku mmg jenis x byk cakap tp bkn bererti aku sombong...
hanya kecik hati dgn org2 itu, huhuhu...
org kata aku bodoh mmg aku marah...
sbb? mak bapak aku hanto belajo tinggi2, masuk u...
ade ke patut aku dikatakan bodoh...
entahlah, mungkin mention nama aku tu sbb nak suruh aku sampaix ketidakpuasan hati terhadap org itu...
nak berdepan takut...
kalo aku sampaix aku plk dituduh penyampai...
entah la malas nak pk, biarlah mereka dgn dunia mereka...
aku buat kerja aku.... titik.

Sunday, October 3, 2010

Aktiviti Anakanda

Haziq sgt kuat MAIN... x kira siang malam... layan aje video Haziq ni, ok...

Haziq sgt manja

Assalamualaikum wbt...

Haziq sgt manja dgn ummi... ummi x boleh bangun sikit pun, mula melalak2, walaupun ada abi... ummi kene duduk je dgn die... kenapa ye Haziq?? kalo Haziq tinggal ummi pi sana sini xpe plk, ummi je x bole...  ummi bangun Haziq ikut merangkak sambil melalak2. Pagi2 Haziq bangun awal, kdg2 xsempat ummi mandi, terpaksa ummi tahan telinga mandi smbil Haziq menangis... ummi x suka biarx Haziq menangis, ummi kesian, tp nak buat camne, ummi nak kene bersiap ke sekolah... Haziq kalo dah bangun bukan senang nak lena balik.

Dugaan paling besar ialah time ummi nak solat... amik wuduk tentu la melalak2 si Haziq... masa nak solat kene pujuk2 bg mainan byk2 dulu... kdg leka la die dgn mainan tu sampai ummi habis solat, kdg2 kaco jugak... sabar je la... siang dah kurang tidur, masuk buaian pun melalak2... terpaksa bg betul2 letih & ngantok baru la mau tidur atas tilam... mmg banyak cabaran tinggal berdua dgn anak.

Sejak seminggu ni plk, Haziq suka bangun tengah malam, main2, xkira dalam gelap pun main... dah dapat susu pun main lg... makan nasi 3 kali sehari tp lg banyak kali Haziq bangun malam... tido awal ke lewat ke sama je... ummi mmg x cukup tido... sabar je lah...  agaknya makin besar makin kuat makan, nyusu & paling penting kuat MAIN... 
Gaya Haziq nangis
Apa pun ummi sayang Haziq... semoga Haziq membesar menjadi anak yg soleh...

Monday, September 20, 2010

Tabahlah duhai jiwa yg lemah...

Hati yg sakit, kecewa, gundah hanya Tuhan yg tahu
mengapa yg lemah selalu ditindas?
biarkanlah mereka
mungkin mereka bahagia begitu
ya Allah cukuplah corak kehidupan yg ku tanggung ini
kenapa datang bertindan2 dugaan lain
moga ini adalah tahun yg TERAKHIR aku di sini, aku begini
aku x sanggup lg utk terus berada di sini
aku x mampu lagi ya Allah
hanya pada-Mu aku mengadu
kerana sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui
cukuplah pengalaman2 pahit yg aku lalui di sini
biarpun pahit, ia tetap PENGALAMAN yg x dpt dibeli
mungkin aku insan terpilih utk melalui semua ini
oh ampunkanlah dosa2ku Ya Allah.

Sunday, September 19, 2010

Aidilfitri 2010

Assalamualaikum wbt...
baru hari ini berkesempatan jenguk & update blog... agak lama bercuti di kampung...

Mungkin agak panjang entry kali ni, hehehe

SEBELUM RAYA

mula cuti sekolah pada 4hb 10... lepak2 kat kuartes dulu...  tahun ni raya pertama di kampung encik suami... hari Selasa 7hb 10 baru nak balik kampung.... so, sempat la beberapa hari ronda2 Kuala Kangsar, menyesakx lg suasana...

Hari Selasa, badan Haziq agak suam2... meragam je die, mau demam agaknya... ptg balik kg Ulu Cheh... mmg sah Haziq demam... air liurnya meleleh2... owh Haziq nak tumbuh gigi rupanya... 2 batang plk tu.. 2 hari 1 malam Haziq demam... nasib baik kat kampung bolehla jelum2 dgn air daun sirih, daun bunga raya... risau juga dibuatnya suhu mencecah 39.2... demam2 pun hari Rabu bawak juga pi jalan Taiping... ummi nak tukar rantai tangan punya pasal... dgn kool fever di kepala... sgt kesian org melihatnya, hehehe...




Hari Khamis Haziq dah sihat sepenuhnya, bawak lg pi Giant & Tesco..


HARI RAYA

Haziq dgn baju melayunya
Pagi2 bersiap, pergi surau bersama ahli keluarga encik suami yg lain... aku x solat pun, yela kalo solat siapa nak jaga si kecik yg lasak ni... so, aku layan je Haziq kat bangsal luar surau... selesai org solat, aku pun masuk...  Haziq dpt duit raya dr surau... mmg sejak dulu tradisi surau tu, kumpul duit dr jemaah & bg duit raya pd semua budak2 yg ada... budak2 sgt gembira... lepas makan2 kat surau, kitaorg beraya 3 buah rumah sekitar surau... tiba rumah yg ke -3 Haziq buat perangai, dah penat & ngantuk la tu... melalak2.. nasib baik aku sempat makan laksa... hahaha... lepas tu xleh jalan lg dah, menonong2 aku jalan kaki dokong Haziq nak cepat sampai rumah... sgt penat, encik suami entah ke mana beraya bersama geng lelaki... dah sampai rumah, sakitnya tangan & pinggang... mmg sah Haziq nak tido, guling2 atas karpet terus terlena...

ptgnya plk, lepas lelaki2 balik solat Jumaat, kami sekeluarga beraya plk rumah saudara mara...



sempat beraya beberapa buah rumah, balik kemas2 barang utk bertolak ke Pengkalan hulu plk... pukul 7 bertolak.... lebih kurang pukul 10mlm sampai kampungku....
esoknya beraya di kampung Kuak Tengah...

Duit raya?? alhamdulillah rezeki Haziq... mmg best beraya dgn anak... selain kat kampung, kami beraya juga rumah kawan2 suami di Baling.

hari Selasa aku, encik suami & adik2ku cirit birit... aku yg paling teruk... Hari Rabu dah mula sekolah... Hari rabu pi klinik... cuti lg aku, demam plk... hari Khamis baru balik KK...

Monday, September 6, 2010

Muhammad Haziq 10 Bulan

Assalamualaikum wbt..
Harini anakanda Muhammad Haziq genap 10 bulan... Alhamdulillah Haziq membesar dgn sihat wal'afiat...
Muhammad Haziq 10 bulan
Haziq bersama kereta mainan

Haziq dah pandai berjalan meniti kat sofa, kerusi... kalo kita dirix dia & lepasx dia, cuba setapak dua berjalan... berdiri kejap dah pandai cuba imbang badan. Kalo berdiri kat kerusi @ sofa, dah xberani terus lepas tangah mcm dulu. Agaknya dah serik sbb dah pernah jatuh. Bila dapat bantal busuk, terus baring je atas bantal, x kira la atas lantai pun... sgt kesian melihat aksi ini, hehehe. Haziq dah suke pakai kopiah... kalo sblm2 ni, letak je kopiah atas kepala, laju je tangan dia tarik buang kopiah tu... skrg tido berkopiah pun x kisah, hehehe... Apa lg ek... ha Haziq dah pandai sepah2x barang, koyak buku, majalah... kalo ummi lipat baju dia pun nak tolong, bkn tolong lipat, tolong sepahx balik...
Harini abi & ummi bawak Haziq ke TF sungai Siput... dah boleh bg Haziq duduk atas troli... kira ok la tu dia mau duduk, bila nak angkat xnak bangun plk, pegang kuat kat troli tu... suke la tu... ni rakaman masa kat TF td:

Sunday, September 5, 2010

e-Gtukar

Assalamualaikum wbt...
1-30 september permohonan pertukaran guru secara online dibuka... aku amik kesempatan utk isi lg... (kalo x isi onfirm x dapat, kalo isi masih ada harapan)... aku x putus asa. Kali ke 5 aku mintak tukar... ada juga dugaan utk isi kali ni:

1 september:

PERHATIAN :
DUKACITA DIMAKLUMKAN BAHAWA PERMOHONAN MELALUI SISTEM EGTUKAR BELUM DIBUKA KERANA KERJA-KERJA PERPINDAHAN SERVER YANG SEDANG DILAKUKAN. SISTEM AKAN DIBUKA SEMULA APABILA SEMUA KERJA-KERJA TEKNIKAL SELESAI DILAKSANAKAN. SEBARANG KESULITAN AMAT DIKESALI. SEKIAN HARAP MAKLUM.

2 September:

Maklumat Anda Tidak Lengkap. Sila Hubungi JPN NEGERI untuk kemaskini maklumat .
TARIKH KHIDMAT SEKOLAH SEMASA

PK 1 yg x masukx tarikh khidmat aku tu... Alhamdulillah die dah selesaix masalah tu... semalam aku cuba buka, dh boleh masuk borang... alhamdulillah dah selamat isi & hantar... kalo ade perubahan aku edit kemudian la... selagi GB x buat pengesahan selagi tu aku boleh edit borang aku... aku takut utk terlalu mengharap... yg pasti mmg aku nak tukar... harapan aku permohonan aku kali ni berjaya... keputusan dijangka keluar pd 15 November 2010... Ya Allah sesunggunnya Engkau tahu apa yg aku lalui, Engkau perkenanxlah harapan ku ni... aaamin.

Wednesday, September 1, 2010

hangat hati

Assalamualaikum wbt...
lama x jenguk blog... 27hb balik Pengkalan Hulu... ptg smlm baru balik Kuala Kangsar, encik suami hantar... awal pg td encik suami bertolak ke sekolahnya...  ptg esok balik sini plk... sgt kesian... sanggup berkorban demi anak isteri, hehehe...
Harini aku memulax tugas di sekolah... hangat sgt hati harini.... bak kata pepatah, kata2 ibarat pedang.... dah byk kali sgt hatiku terguris dgn kata2 seorang hamba Allah ni... entahla mungkin kah krn aku sensitif @ mmg kata2nya itu terlalu tajam... kata2nya yg selalu aku terguris dpt disimpulx di sini bhw: die xde anak cucu yg senasib dgn aku, die sendiri pun x pernah berpengalaman hidup mcm aku (die ni pangkat mak gn aku)... jd die x dpt selami apa yg aku rasai... ikut sedap mulut je nak kata apa... antara kata2nya dr dulu hingga  sekarang yg aku maksudx ialah (x kira aku nak senaraix juga yg aku ingat):
  • x dpt punya tukar, mmg guru j-QAf susah nak tukar
  • ala apa susah kalo sakit tepon je ambulans (masa aku sarat mengandung)
  •  tambah je anak, kalo nak tunggu tukar ntah sampai ke tua x beranak
tu cerita yg sebelum ni.... aku x ingat... yg pasti mmg terlalu banyak... utk yg aku hangat hati sgt harini plk... ceritanya begini... sejak awal Ramadhan budak2 tahap 2 buat tadarus kat kantin waktu rehat hingga pukul 11... aku mmg hari2 jenguk, bantu budak2 tu mana yg patut... cumanya kalo aku ade kelas sebelum & selepas rehat, aku jenguk kejap je, yela aku pun nak rehat... penat menjerit2 kat budak dlm kelas... tp kalo jadual aku free lepas rehat mmg aku akan tunggu tengok budak sampai habis tadarus... harini aku lewat sikit keluar kelas, masuk bilik guru... hamba Allah td pun cepat2 cakap kat aku suruh aku pi teman seseorang jaga budak tadarus... ramai dlm bilik guru masa tu... pdhal seseorg tu mmg x penah2 jenguk sebelum ni... kata2 hamba Allah td seolah2 aku yg x penah jenguk budak tadarus... fuh, sgt terbakar hatiku harini... pdhal bg aku tugas tu bkn terpikul pd ustaz & ustazah semata2, semua guru la sbb program sekolah... tambah2 cikgu yg sepatutnya mengajar tahap 2 waktu tu...  cukupla setakat ni... harap luahan dlm tulisan ni, tenangla hatiku... aku hamba yg lemah, perkara yg remeh temeh cenggini pun aku tewas dlm perasaanku... apapun aku mohon pd Allah beri aku kekuatan, kesabaran, keihklasan dlm tugasku...

Sunday, August 22, 2010

di mana abi?

Assalamualaikum wbt...
Kesian sgt anak ummi... kecik2 dah rasa perpisahan... tiap hari Ahad  merengek2, merap bagai... bila naik walker jenguk2 semua pintu bilik, pintu dapur & pintu utama seolah2 mencari2 di mana abi... kdg2 nampak pintu nangis2... sgt kesian melihat Haziq... ummi & abi selalu cakap "abi pergi kerja, Khamis abi balik, kite gi jln2 plk"... Isnin-Rabu ok je... hari Khamis nampak je muka abi terpancarlah keceriaan di wajah Haziq... 4 hari, 4 malam abi xde bersama, xde langsung kesan pd Haziq, tetap akrab... seolah2 24 jam abi bersama... bila abi ade, sgt la tahan mata Haziq, mengantuk pun sanggup tahan mata xnak tido... si kecil pun tentu rase pahitnya perpisahan biarpun sementara... apa ummi boleh buat sayang, dah kita ditakdirx hidup begini, abi & ummi sentiasa doa agar ummi dpt tukar, dpt dekat dgn abi... kita sekeluarga dpt bersama 24 jam... sabarlah sayang ummi...

Friday, August 20, 2010

Baju Raya

Assalamualaikum wbt & Salam Ramadhan...
semalam aku , encik suami & Haziq ronda2 bazar baju raya... sempat beli baju melayu & kopiah Haziq... sangat comel...susah juga mencari saiz baju melayu si kecik ni... sebelum ke bazar, ronda kedai2 baju pun x jumpa... plg kecik saiz 18... nasib baik le ade satu kedai kat bazar yg jual baju melayu saiz 0... aku terus capai baju warna hijau, leher baju kurung... mmg padan elok dgn badan Haziq... lega rasenya... xsabo aku nak tengok Haziq berbaju melayu di pg raya... baju melayu, baju lain belum lg, baju abi ummi lg... ptg ni ronda lg... warna hijau juge la... tentu seronok raya tahun ni, sbb dah ade si kecik Haziq ni... tahun pertama beraya bersama anak... sgt teruja...

Tuesday, August 17, 2010

Haziq dgn pengasuh baru...

Assalamualaikum wbt..
post ni agak terlewat...
Alhamdulillah k.nor yg aku tumpangkan Haziq 2 hari minggu lepas sudi utk terus jaga Haziq (sampai bln 11 pun ok dah)... lega sgt hati, xperlu susah2 aku cari org lain jaga Haziq... k.nor sgt ok... cepat die memahami Haziq... Haziq plk mcm suke sgt... sblm ni aku risau sbb Haziq agak susah nak dgn org... kali pertama aku hantar pun Haziq ok je, xde plk  nangis nak ikut ummi... anak2 k.nor pun rajin melayan Haziq... hmm ok la tu, bkn senang nak cari pengasuh yg boleh dipercayai kan...

Kesayangan abi & ummi

Sunday, August 15, 2010

Ramadhan & PJJ

Assalamualaikum wbt & salam Ramadhan...
Ramadhan tahun ke 3 aku hidup berPJJ dgn encik suami (dah 2 tahun 10 bulan kawen)... 2008 sorg2, 2009 Haziq dlm perut & 2010 tentu la bersama Haziq... cabaran? mmg sungguh mencabar... kebanyax berkaitan dgn emosi & perasaan lah... tp apapun... Ramadhan bulan mendidik kesabaran... kuatx hati utk bersabar... tp apalah daya aku, aku juga manusia biasa... perasaan x seronok tentu ada terutama time berbuka & bersahur tanpa encik suami... tahun 2009 masa tgh mengandung lg la dasyat, maklumlah dgn letih, penat bagai... apa pun yg tu dah berlalu... semua tinggal kenangan... aku harap Muhammad Haziq akan menjadi seorg yg tabah (kononnya aku tabah la masa tu)... bukan senang, hanya yg pernah melalui je dpt selami perasaan aku ni...

Harini plk Haziq buat perangai, x boleh aku bangun sikit, mula melalak... adoi, apa aku nak makan... aku terpaksa tidurx dia dulu.. dr 6.15 aku enjut, pukul 7.10 baru lena... sudahnya aku goreng ayam je la, buat sambal kicap... jadilah menu utk hari ni... sorang2 makan xde hal punya... Alhamdulillah aku x susah sangat kot... cumanya mmg x seronok berbuka tanpa encik suami...
Haziq manja

Hobi Ummi



Comel x saya?


Ini abi & ummi Haziq



Sunday, August 8, 2010

Haziq dgn Bolanya



layan jer video HAZIQ ni...

Pengasuh Sakit

Pengasuh HAZIQ sakit, masuk wad... aku kebuntuan... mana nak hantar HAZIQ esok & lusa... Rabu Khamis xpe, encik suami dah cuti (cuti awal Ramadhan)... cuti?? aku & encik suami masing2 pernah amik cuti sbb pengasuh demam... cuti rehat aku dah tinggal 3 hari... minggu lepas pun pengasuh dah sakit, nasib baik mak & adik aku dtg, diorg jaga HAZIQ 2 hari... x sangka plk sampai masuk wad mlm td...
aku cuba sms k.ma jiranku, tanya kot ade pengasuh segera... alhamdulillah ada, akak tu leh tolong jaga HAZIQ 2 hari... tp masalah la plk, HAZIQ ni jenis susah nak dgn org... camne akak tu nak jaga HAZIQ ... aku pasti la x senang duduk kat sekolah esok... memikir keadaan HAZIQ ... HAZIQ plk sgt lasak, sanggup ke org yg xbiasa dgn anak aku ni jaga die??
encik suami kata elok la cari pengasuh lain... ye la pengasuh skrg baya2 mak aku... demam, darah tinggi bagai... patut ke aku cari pengasuh lain? Bkn senang nak cari pengasuh yg baik & boleh dipercayai... aku bertawakkal pd Allah... harap dipermudahx segala urusanku... semua ni sungguh menyesakx fikiranku...

Friday, August 6, 2010

Muhammad Haziq 9 Bulan

Muhammad Haziq 9 Bulan
Alhamdulillah... syukur pd Allah swt, anak abi & ummi , Muhammad Haziq membesar dgn sihat & cergas... dah 9 bulan ye Haziq... cepat sungguh masa berlalu, kenangan indah masa mengandung, melahirkan masih segar dlm ingatan... perkembangan? Haziq dah pandai merangkak, duduk tanpa sokongan (tp belum pandai bangun duduk sendiri), memanjat kerusi, memanjat org & berani pulak cuba lepas kedua2 tangan... ummi tengok pun takut, takut jatuh... nampak berani sgt la Haziq... pdhal baru pandai merangkak terus nak memanjat... agak2 berapa la berat Haziq skrg ek? bulan ni tak pergi check up, 11 bulan nanti baru kene gi klinik... ni berat Haziq dr lahir hingga 8 bulan:
lahir : 3.1kg
21 hari : 3.25kg
2 bulan : 4.0kg
3 bulan : 4.7kg
4 bulan : 6.0kg
5 bulan : 7.3kg
6 bulan : 8.2kg
8 bulan : 9.1kg
bulan2 pertama naik sikit je berat Haziq... nampak kecik je Haziq mase tu, lepas 4 bulan baru la nampak kehantapan Haziq... rakan2 sebaya yg debab2 pd bulan2 pertama tu skrg dah kurus, Haziq plk nampak debab... ummi x kisah pun kurus ke debab, yg penting anak ummi sihat selalu, senang ummi nak jaga... maklumla ummi jaga sorg2, abi ade 3 hari 3 malam je... Alhamdulillah walaupun ummi diuji dgn kehidupan berPJJ dgn abi, tp anak ummi sentiasa sihat... Ummi bersyukur sgt atas anugerah Allah yg amat besar ni... ummi doax anak ummi terus membesar dgn sihat, cergas, serta menjadi insan cemerang dunia & akhirat :)

Thursday, August 5, 2010

Hikmah di Sebalik Ujian

Ujian adalah guru yang tidak bercakap, tetapi ia sangat mengajar dan mendidik. Ujian terkecil apalagi terbesar adalah takdir Allah. Yang mempunyai maksud tertentu. Kerana jahilnya kita, apabila ditimpa ujian samada secara langsung dari Allah atau melalui orang lain, kita mula melatah. Terasa Allah tidak adil, sengaja hendak menyusahkan kita. Atau kita menyalahkan orang yang mendatangkan ujian tersebut. Hati berdendam hati buruk sangka pada Allah yang mendatangkan ujian itu.
Allah Maha Pengasih; jauh sekali Allah takdirkan ujian hanya untuk menyusahkan hamba-Nya. Marilah kita sama-sama cungkil hikmah di sebalik ujian yang ditimpakan. Ujian sebenarnya melatih kita untuk mendapatkan sifat-sifat yang terpuji. Sabar, redha, tawakkal, baik sangka, mengakui diri sebagai hamba yang lemah, mendekatkan diri dengan Allah, harapkan pertolongan Allah, merasai dunia hanya nikmat sementara dan sebagainya. Berasa diri berdosa adalah juga sifat terpuji. Sebab itu bagi orang yang sudah banyak melakukan dosa atau lalai daripada mengingati Allah, maka Allah datangkan ujian kesusahan kepadanya. Supaya hamba-Nya tadi tidak tenggelam dalam dosa dan noda. Kadangkala Allah dedahkan dosa yang dilakukan hingga ramai orang tahu. Bukan untuk menghinakan kita tetapi untuk memberi ingatan supaya kita bertaubat. Dan tidak meneruskan perbuatan dosa itu sehingga bila-bila. Ujian juga bermaksud qisas (pembalasan) ke atas dosa-dosa kita. Setiap perbuatan dosa mesti dihukum, samada di dunia atau di akhirat (kecuali kita telah bertaubat sungguh-sungguh sehingga Allah mengampunkan dosa itu).

Wednesday, August 4, 2010

Terleraikah???

Assalamualaikum wbt...
harini kat sekolah ade buat perjumpaan semua guru & kakitangan (2.30-5.30 ptg)... tujuannya utk meleraikan kekusutan yg timbul sejak ujung tahun lepas (kalo x silap aku la)... apa yg berlaku? perjumpaan berjalan dgn aman damai, setiap org diberi peluang meluahkan isi hati masing2... aku pun bercakap la, aku mmg x reti bab luah2 isi hati ni, mudah sgt air mata luruh berjujuran... byk yg x terkata, yg aku ckp pun ntah org paham ke x, biarlah.. . janji hati aku lega, dpt bermaaf2an dgn semua... Ramadhan dah dekat ni, buatpe nak gadoh2 & masam2 muka kan (aku x pernah cari gadoh dgn org, cuma hati terguris sikit je, biasa la aku mmg sensitif sbbnya aku mmg x bersalah)... sbnrnya aku mmg jenis x banyak cakap... nak masukx diri dlm golongan org tgh bersembang pun aku x pandai... makanya aku x suke amik tahu hal remeh temeh yg xde langsung kaitan dgn hidup aku... banyak lg urusan hidup aku yg perlu aku fikir... apepun halnya, aku harap sgt perjumpaan kali ni terkesan di hati semua & semuanya terlerai...

Monday, August 2, 2010

Muka Macam Cina?

Korang tengok budak ni ada rupa cina ke? Org cina suke tegur muka Haziq mcm muka anak cina, kawan2 pun ade cakap mcm tu... mungkin kerana kulitnya cerah & matanya sempit... x kisah la apa pun, asalkan Haziq sihat, ummi & abi pun bahagia... sayang Haziq!

Sunday, August 1, 2010

Mengumpat

Mengumpat adalah dosa besar dan dibenci Allah. Namun sebahagian masyarakat kita masih menjadikannya satu tabiat yang menyeronokkan. Hukum haram hanya dipandang kecil. Mengapa keadaan ini boleh berlaku?
Jelas di sini, mereka yang terlibat dengan mengumpat ini tidak takut kepada Allah dan tidak takut kepada ancaman Allah. Hal ini kerana iman mereka kepada Allah terlalu tipis atau tiada iman, lalu sanggup melakukan apa sahaja.
Sebenarnya orang yang mengumpat ialah orang yang melanggar amanah dan menyalahgunakan kurniaan Allah iaitu lidah. Anggota lidah diberikan kepada manusia untuk membolehkan manusia merasai makanan, bercakap memberi nasihat dan melarang amalan yang keji. Tetapi sebaliknya manusia menggunakan lidah untuk mengumpat manusia lain.
Jika manusia sedar bahawa dengan mengumpat itu mereka telah melakukan dua dosa iaitu menjatuhkan maruah orang dan menyalahgunakan amanah Allah pasti mereka berfikir dua kali untuk mengumpat. Tetapi semua itu tidak pernah difikirkan oleh mereka.
Selain mengumpat, gosip adalah satu lagi bentuk dosa di alaf ini. Malah gelanggang gosip lebih luas kerana diterajui oleh media sama ada elektonik mahu media cetak. Sesuatu yang menjadi rahsia seseorang habis dibongkar kepada umum.
Ramai yang berminat untuk mengetahui gosip itu kerana dapat mengetahu rahsia orang. Sama ada cerita yang dibawa itu betul atau tidak, mereka tetap akan terimanya sebagai bahan berita malah ada yang sanggup memanjangkannya.

Hari Ahad

Mengapa tajuk ini.. sbb harini hari Ahad... kenapa dgn hari Ahad? sbnrnya kalo boleh aku xnak hadapi hari Ahad ni... nak tau sbb apa? sbb hari Ahad hari cuti aku, tp encik suamiku bekerja... Kedah hari Ahad hari bekerja... so, hari Ahad aku lepak di rumah bersama anakku Muhammad Haziq... seawal 5.30 pg encik suami dah bertolak balik ke sana... so, hari Ahad bermulanya hari aku tinggal berdua dgn Haziq... nasib baik dah ada Haziq, sblm lahirnya Haziq ke dunia, aku sorg2 terkontang kanting kat sini... sedih sgt kan... Harini org berjalan, shopping moping... Hari Jumaat aku bekerja, encik suami plk jaga anak kat rumah... huhuhu sgt sedih hidup berPJJ ni... cepat la berakhir... sgt letih & bosan... aku tak sabar menunggu hari khamis, encik suamiku pulang... tp kalo cuti sekolah, hari2 adalah amat bahagia bagi aku & keluargaku...

PJJ

Bukan Pengajian Jarak Jauh ye... perkahwinan jarak jauh...
aku nikah Oktober 2007.. Februari 2008 bermulalah kehidupan berPJJ aku & encik suami... drpd sorg2, mengandung, & kini bersama anak, byk hari2 yg terpaksa aku lalui sendirian... sgt byk keperitan & dugaan yg kami lalui... aku di Kuala kangsar, Perak, encik suami di Baling, Kedah... mcm jauh je kan.. xle jauh mane, dlm 2 jam lebih perjalanan, tp tak mungkin encik suami ulang alik hari2 kan... so, ulang alik ujung minggu je... ptg Khamis encik suami balik sini, pg Ahad balik sane... (Kedah kerja Ahad, cuti Jumaat).

mintak tukar?? dah 4 kali aku mohon, tp x dapat2 lg.. encik suami nak ke sini lg le x boleh, sbb Maktab Mahmud sekolah encik suami bwh kerajaan negeri Kedah, kalo nak tukar pun dlm Kedah je.

Kronologi mohon tukar:
  • utk Jan 2009: ade pasangan suka sama suka, buat 4 penjuru... susah payah cari pasangan, hantar permohonan, tiba2 keluar pekeliling pertukaran dibekukan.
  • utk Jun 2009: pertukaran dibuka balik, pasangan yg td sorg dah tak jd tukar plk... hanto jgk... tak dpt le sbb syarat die mesti suka sama suka.
  • utk Jan 2010: hanto je, sbb kawan ckp pihak JPN akan cuba susun... tak dpt jgk, sbb mmg takde org nak ganti aku, tmpt aku nak gi pun takde kosong. ramai yg dapat masa ni.
  • utk Jun 2010: aku dah layak online, sbb dah cukup 4 tahun setengah perkhidmatan aku...so aku pun online... tak dpt jgk sbb mcm td jgk, takde kekosongan, takde ganti...
sgt susah kan... dah beribu2 manusia sebath aku yg dah berjaya bertukar... mengapa aku masih lg diuji... mesti ade hikmah besar menanti di depan... yakin dgn Allah... setiap kesusahan pasti ada kesenangan... sabar... cakap mmg senang kan, utk melaluinya amat perit... hanya mereka yg melalui yg akan merasai... aku harap 2011 ni ade rezeki kami sekeluarga... aamin...

Saturday, July 31, 2010

Tesco

Muhammad Haziq
Ni pic Haziq kat Tesco ptg td...Haziq bkn suke sgt dok atas bende alah ni... kejap2 mau le duduk... lbh suke abi dokong... abi tu bkn ummi... ummi pun tak larat dukung lelama... maklum la anak ummi ni dah lebih 9kg...Ceritenya, hari ni ikut encik suami servis kereta kat Proton Edar... sejam Haziq lena dlm bilik menunggu... ade econ sedap la lena, sofa empuk plk tu... lepas tu pi mkn kenduri... siap solat Zohor kat masjid Taiping, kitaorg terus pi Tesco Taiping... mcm biasa beli barang Haziq dgn barang rumah sikit... lepas tu balik rumah keluarga encik suami, mlm td mmg tido sane... tiba Kuala Kangsar dah Magrib... sukenya hati, harini baru dapat tengok Haziq merangkak lama... dah sebulan lebih nampak dok pumping2, merangkak sikit2, menjulur je byk.. kirenya Haziq dah terrer merangkak... seminggu ni Haziq dah berani2 berdiri & cuba2 lepas tangan... chayok Haziq...

Friday, July 30, 2010

Hati Oh Hati

Bagaimana nak seronok bekerja??
datang sekolah dah tak mcm dulu...
aku tak paham dgn ragam manusia... asyik tak puas hati dgn org...
org lain buat semua dipandang negatif...
yg dibuat sendiri semua betul walaupun sah2 ler salah...
aku amik keputusan berdiam diri... betul ke cara aku?? apa aku kesah, aku mmg boleh hidup walaupun seharian membisu.. cakap hal2 penting cukup... susah nak jaga telinga kan... lidah mudah nak jaga... bulan Ramadhan dah dekat ni...
aku ingat nasihat seorg sahabatku, "jgn kite termasuk dlm golongan yg sah2, terang2 mmg salah"...
yg penting aku buat kerja aku... plg utama rezeki yg kite dapat berkat... cakap pasal kerja ni rumit jgk ye... kerja aku yg utama adalah j-QAF... mohon maaf kalo aku tak buat kerje "sampingan" (yg sepatutnya org lain buat, tp serah kat aku)... kerje utama aku pun tak siap2...sentiasa ade jer... aku ucap terima kasih pd teman pernah tolong buat kerje aku... aku mohon maaf andai org lain yg buat kerje yg sepatutnya aku buat... kalo bende sampai pd aku mmg aku akan buat, aku tak menyusahkan org lain, walaupun selalunya aku menanggung sorg2 kerje yg sepatutnya ade org lain tanggung bersama...
sambung balik cerite td ye...
aku mmg xnak cari gaduh dgn org... aku tak bercakap bkn bermakan aku benci @ bermusuh org tu... tp bagaimana ye... sape yg cari pasal dgn aku... aku yg jenis x banyak cakap pun kene tohmah..
apapun bila dtg kpd kita khabar yg tak pasti jgnlah kite cepat percaya, siasat dulu...
aku pun pernah buat kesilapan... aku percaya bulat2 apa yg sampai kpdku... Ya Allah ampunkanlah hamba-Mu yg lemah ini... teman2 ku yg tidak bersalah... maafkan aku...
sekian dulu coretanku utk kali ni... tabahlah wahai hati..

Thursday, July 29, 2010

Permata Hati Kami

Muhammad Haziq

Inilah permata hati kami... Muhammad Haziq bin Mohd Khadafi, lahir pada 6 November 2009, di Hospital Baling, Kedah dengan berat 3.1kg...
Alhamdulillah, syukur pd Allah swt atas anugerah yang amat besar buat kami... Semoga Haziq membesar dgn sihat & cergas, menjadi anak yg soleh, serta insan yg cemerlang dunia & akhirat...

Wednesday, July 28, 2010

Permulaan

Assalamualaikum wbt..
Hati teringin nak mengarang.. tu pasal aku berjinak2 dlm dunia blog ni.. dah lama nak mula tp tak mula2 lg.. harap kali ni menjadi.. terasa banyak plk benda yg nak diluahkan..
Aku bukan reti sgt mengarang2 ni.. ayat kurang sedap.. tp akan ku cuba sedaya upaya..
setakat ni dulu utk permulaan ni... sekian.