Friday, October 29, 2010

Apakah ini dugaan...

Assalamualaikum wbt...

Apakah selama ini aku duduk saja x buat apa2? Hmmm... seorg guru j-QAF TERTENTU yg akan faham bebanan tugas guru j-QAF... fail, data, kertas kerja, laporan, kem2, ujian2, borang2, mcm2 lg... itu baru tugas utama x masuk lg tugasan2 sampingan... oh aku bkn nak merungut dgn tugas & kewajipan ini... tp ade pihak tertentu yg nampak aku x buat kerje...  buat kerje nak kene tunjuk kat die ke? nak kene kabo kat die? selalu nampak aku  borak2 huhahuha ke? mengadap laptop ingat aku layan fb @ bkn buat kerje ke? (FB mmg on kalo aku on laptop, sambil2 buat kerje layan jgk sikit2... salah ke? drpd melabon, mengata org x tentu hala, lbh baik la cara aku kan) ooo aku x buat kerje arahan die... sbb? camne nak kerje dgn org yg anda sudah hilang respek... yg mmg sudah kenal perangainya... lgpun kerje yg remeh-temeh... yg x wajib pun... kerje utama kan banyak, x terkejar nak buat semua sekali... x cukup masa rasenya dgn jadual kelas yg agak padat (hari2 tertentu x padat la)... kalo semua kerje nak serah kat org bawahan, apa die buat? jadual awak berapa waktu je.... kuikuikui...

Hari ini sekali lg panas telinga, panas hati, tp air mata mampu bertahan... mulut je terdiam x terkata apa... sbb aku mmg bkn jenis menjawab... biarkan aja... tulisan dlm blog ini jg luahan utk tenangx hati semata2, bkn utk membuka aib sesiapa...

Antara kata2  hari ini di hadapan aku (tp x memandang aku) serta beberapa org hamba Allah lain: "bg je s/u disiplin kat Roslina, 3K program apa pun x berjalan, masing2 tahu la tugas sendiri" dlm nada sindiran, perli @ sewaktu dgnnya... (aku la s/u 3K yg dimaksudkan)... profesionalkah die dgn ayat sebegini?? agaknya die anggap aku makhluk yg tiada perasaan... sedih sgt kan... aku rase org sebegini perlu belajar cara utk menjaga hati org lain... kalaulah anak cucu awak org buat cenggini apalah perasan awak...

Aku bertanya pd diriku, Apakah aku x buat kerje selama ni? die nampak yg bawah die je, terus anggap kite mmg jenis x buat kerje...  Dlm ketiadaan semangat aku pun (byk sbb yg menjadix aku xde semangat ok), kerje aku buat, xde biar terbengkalai, cuma kdg2 terpaksa bertangguh sbb banyak kerje lain... (selama 5 tahun aku di sini, org yg sudah selesa kedudukannya pun banyak merungut bila buat kerja & mengharapx pihak tertentu shj yg buat kerje yg spttnya die buat bersama... aku kenal semua ok... x payah ampu2 lah). Dirinya sendiri pun bising kalo disuruh buat jadual guru ganti, x nak pening2... apa ingat org lain suke sgt pening2 kepala... org lain xtau pening?...

Bak kata GB "JANGAN KITA MENCARI SALAH ORG LAIN, BUAT SAJA KERJE SENDIRI"... bila asyik nak cari salah org, salah sendiri mmg x nampak... oleh itu carilah salah sendiri & cuba perbaiki diri ok... Kpd org yg berkenaan, aku mmg terpaksa membebel dlm blog ini, mungkin suatu hari nanti die akan baca & die akan tahu di mana silapnya...  jgn dibuat pd org lain ok... die baru aku kenal tp dialah org yg paling banyak buat hatiku terluka & rasa langsung x de keseronokan lg berada di tempatku sekarang... hidup berjauhan dgn suami sudah byk buat aku teruji, ditambah pula dgn adanya insan2 spt ini... aku juga hamba yg lemah, kesabaran aku ada batasannya... pd siapa aku nak mengadu selain pd-Nya? inilah cara aku meluahkan perasaan... org lain pun pernah buat aku terguris tp entah la dgn yg ini aku langsung x boleh terima... (aku pun ade melukax hati org, aku x kata aku baik ok)...

"Ya Allah apakah kata2 sebegini satu ujian utk menguji kesabaran hamba-Mu yg mmg kurang kesabaran ini & yg mmg sgt2 lemah ini? Perjalananku masih jauh Ya Allah, Engkau berilah aku kekuatan & kesabaran utk menghadapi manusia2 seperti ini dlm hidupku... Amin Ya Rabbal 'alamin".

Thursday, October 21, 2010

Dugaan Anak Sakit

Assalamualaikum wbt...

Rabu 20.10.2010: sejak jam 1 pg Haziq mcm xlena tidurnya... kejap2 terjaga, pusing sana sini... bermula 4.30 mula menangis, bg susu nangis juge... ummi ingat Haziq sakit perut @ nak berak sembelit.... ummi sapu minyak, urut betis, masih nangis... dlm pukul 5, ummi call abi, sbb sgt risau & xtau apa lg nak buat... Haziq msh menangis... masuk buaian... lena sekejap sempat ummi mandi, sambung balik nangis... lepas ummi dah siap, elok plk Haziq main2, dgn sgt ceria, ummi pk dah x sakit perut la agaknya...

Spt biasa balik sekolah, ummi akan terus balik rumah, solat dulu... pukul 2 ummi turun nak jemput Haziq, tiba2 k.Ma panggil & bgtau "Ina, k.Nor pesan bwk IC Haziq kot nak nak bwk pi klinik, Haziq demam kuat"... masyaAllah rasa nak luruh jantung ummi, sgt hairan kenapa Haziq tiba2 demam, xde tanda2 langsung sblmnya... dgn lutut sgt sgt lemah, ummi drive, dlm hati mcm2 ummi doa... sampai umah k.Nor, ummi terus terpa Haziq, ummi bayangx Haziq terbaring... lega hati ummi nampak Haziq babai kat ummi... badan mmg sgt panas, kepala lenjun sbb k.Nor jelum2 kepala Haziq...

Ummi terus bwk Haziq ke klinik, nak ke Klinik Daim, tutup pula... pergi klinik 16 jam... kebetulan hari Rabu, ade doc Sabariah yg sgt digemari... agak lama menunggu, Nasib baik Haziq ceria melayan org2 yg main2 dgn die... bila masuk ummi cerita semua pd doc bermula kegelisahan Haziq mlm td & tangisan pg td... doc check suhu, terkejut sbb agak tinggi... doc pun hairan sbb tiba2 demam panas... doc check tekak, perut xde pape, check telinga... mmg telinga kanan Haziq sgt merah & berair... doc tunjuk pd ummi...  oh sbb itu rupanya yg membuatx Haziq menangis & demam tiba2... doc masukx ubat demam melalui montot Haziq sbb panas sgt.... doc bg ubat demam, antibiotik & ubat titis telinga... ummi pun dpt mc sbb dah lalok... minggu depan kene  pi check lg telinga Haziq, harap ok...

 21.10.2010... pukul 4 pg badan Haziq agak panas, bg pcm... Alhamdulillah pg badan Haziq agak berpeluh... sampai skrg jam 9.00pg belum mau tidur lg... mlm td tidur pukul 12... pg td jaga pukul 6.00... sgt tahan matanya... abi pun cuti harini... risau berjauhan dgn anak yg tidak sihat... Ya Allah engkau peliharalah kesihatan permata hati kami ini...

lena sekejap
Dlm kereta nak ke rumah pengasuh

Tuesday, October 19, 2010

satu ketika...

 Assalamualaikum wbt...

Ingin mencoretx sesuatu bila terkenang adik ipar yg baru bersalin Ahad lepas & baby masih ditahan di NICU... sangat memahami perasaannya kerna pernah melaluinya, biarpun lain sbb & akibat namun perasaan ttp SAMA...  belum berkesempatan menceritax pengalaman indah bersalin dlm blog ini... insyaAllah akan diceritax sekiranya berkerajinan kelak... terus kpd kisah mengapa Muhammad Haziq ditahan di wad selama 9 hari slps dilahirx... sesuatu yg amat tragis bg seorg yg kali pertama bergelar IBU...

Hasil drpd ujian darah yg diambil drpd tali pusat, Haziq didapati G6PD Dificient, automatik ditahan wad 5 hari... mula2 suspen jgk, ingat ianya satu penyakit @ ketidaknormalan yg teruk... rupanya xde pape maklumlah x pernah dengar sblm tu... kena tahan pun sbb kemungkinan jaundis yg tinggi...

Cerita kekalutan bermula dr hari ke 3 kelahiran... badan Muhammad Haziq panas, tiba2 demam... dipendekx cerita, doktor mengatax bahawa kemungkinan jangkitan kuman,oh tidak... lalu doktor buat keputusan masukx antibiotik utk jangkamasa 5 hari melalui drip... jaundis juga pd hari itu mula meninggi, mmg aku perasan kulit & mata Haziq nampak agak kuning, terus diletakx bawah lampu... dlm 5 hari drip pd tangan Haziq yg membuatx aku x tahan... kejap tercabut, kejap tangan bengkak, beberapa kali dpasang semula... sayu sgt hati melihat keadaan anak kecil yg terpaksa menghadapi semua itu... selama 9 hari dlm wad pelbagai kesedihan, kesulitan, dgn ragam Haziq yg x tido mlm, siang asyik tido hingga doktor mengungkapx baby tidak aktif... bayangx perasaan anda tika itu... mmg susah utk diungkapx di sini... Haziq juga terlalu sukar utk menyusu hingga tdoktor terpaksa masukx air... Encik suami pula bermalam dlm kereta, sgt kesian... kejap2 menjenguk anak & isteri melalui tingkap wad... 

Alhamdulillah hari ke-9 dah boleh kluar, sgt teruja krna mmg x sabar utk bawa Muhammad Haziq pulang... ramai menanti kepulangan Haziq...  lagipun sudah x sanggup melihat tangan & kaki Haziq dicucuk sesuka hati x kira waktu.... segala keperitan berpantang di hospital berakhir... 


Kesimpulannya, mmg sgt SEKSA & PERIT bg ibu yg baru bersalin tinggal dlm wad  dlm keadaan luka bersalin yg masih sakit dan SANGAT SEDIH melihat keadaan anak dipasang wayar, tidak berbaju di bawah lampu, ditambah pula TIADA PENGALAMAN mengurus anak dsbbx anak sulung, yg paling x best suami hanya masuk waktu melawat shj, org lain langsung x dibenarx masuk.

Hari pertama melihat dunia
Gaya tidur di bawah lampu
Siap utk balik, gembiranya hati ummi

Saturday, October 16, 2010

3rd Anniversary



Assalamualaikum wbt... 
Semalam 15.10.2010, sambutan Ulangtahun ketiga perkahwinan kami... seperti tahun2 lepas, sambutan ni suka2 saje, kami bertiga xde org lain, sbg kenangan di masa akan datang, & dapat makan kek... hehehe... 
Inilah keknya
Haziq nak susu juge
Abi potong kek
Happy Family  

Tuesday, October 12, 2010

Check Up 11 bulan & demam ruam

Assalamualaikum wbt...

Hari ini bwk Haziq ke KKIA Kuala Kangsar, utk check up 11 bulan... hari ni Haziq 11 bulan 6 hari... berat Haziq 9.7kg, panjang 74cm.. panjang Haziq ngam2 dgn tempat baring baby tu.. haha..

Terjawab la sudah mengapa Haziq demam on off sejak Sabtu hari tu... demam campak ruam rupanya, betul ke nama die entah la... yg pasti masa amik dr rumah pengasuh td nampak betis Haziq dipenuhi bintik2 merah halus2... x perasan la plk ruam2 kat tgn Haziq tu, ingatx ruam biasa yg selalu naik sebelum2 ni... tepon mak bgtau, mak pesan spy x mandix dgn air panas... nurse plk pesan spy x diberi ubat demam, biarx ruam tu keluar semua...  Haziq sedikit batuk, selsema & berak2 sejak Khamis lepas... Haziq sikit pun x meragam, aktif & lasak mcm biasa, tetap kuat makan & menyusu ... Alhamdulillah... good boy... cepat baik ye syg, ummi sgt susah hati bila anak ummi x sihat, tambahan bila abi xde bersama kita...

Sayang ummi & abi

Sunday, October 10, 2010

Catatan Hujung Minggu

Assalamualikum wbt...

Smlm ronda2 Ipoh, naik UO, JJ & Giant... dah lama x ronda Ipoh. Selain tu jalan rumah Anum, ziarah anakandanya Maryam Aqilah... nak jumpa kak Ijah tp xde rezeki, insyaAllah lain kali plk... naik supermarket beli baju Haziq je... dah x heran dgn pakaian sendiri... betul la kata org, bila dah ada anak, keperluan anak diutamakan, hehehe... sgt teruja melihat baju yg comel2, rembat jugak la lebih kurang 6 pasang... cuti panjang ni kan nak jalan2, so kene sediakan baju Haziq utk jalan2, hehehe...

Smlm kepala Haziq agak panas, demam sikit... nak pandai jalan agaknya... 2,3 hari ni nampak Haziq cuba bangun tanpa bergantung objek lain... mungkin juga nak tambah gigi lg, sbb air liurnya dibiarx meleleh2, hehehe... Alhamdulillah harini badan Haziq dah ok... semalaman brtampal kool fever... sihat ye anak ummi, jgn demam, ummi sgt risau kalo Haziq demam tanpa abi bersama kita... Haziq anak yg kuat... ok.

Wednesday, October 6, 2010

Muhammad Haziq 11 Bulan

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, hari ini anakanda Muhammad Haziq genap 11 bulan. Perkembangan? Haziq dah terrer berjalan pegang2 sofa, kerusi @ ape2; boleh menyebut mamam (makan), tutu (susu), mi (ummi), teta (kereta); suka tiru mimik muka, tiru suara, org menjerit; suka cium & gigit pipi org; sangat manja; kuat MAIN, makan & menyusu; sembam muka pd lantai ala2 merajuk bila nangis; meronta2 bila masuk dlm buaian @ walker (dah xnak); sangat sukar utk dipakaix petpet; terkam bila bunyi hanset & sibuk bersuara ala2 nak bercakap terutama bila abi call; mulut x reti diam, pandai bunyi mcm2; sangat malas pegang botol susu sendiri; sangat kurang tidur siang hari; gigi baru 2 batang gigi bawah (tumbuh sebelum raya); suka menyepah2x barang mainan; sgt suka main bola & kereta; dan x boleh ditinggalx sorg2 (dah lama cenggini). 

HAZIQ 11 BULAN

Tuesday, October 5, 2010

macam2 ragam manusia

Assalamualaikum wbt...

entry ini sekadar luahan isi hati...
bahasa & kata2nya harini sekali lg membuatx perasaanku terguris...
dia yg pangkat 'mak' dgn aku...
nak marah org lain aku yg kena...
hai nak tuju kat aku ke? ramai2 org kat situ kuar nama aku...
habis2 mengamuk kuar ayat ini
"Roslina, lain kali nak buat apa2 bincang dgn org, jgn buat bodoh sombong" 
apalah salahnya pergi jumpa org itu bincang baik2 kan...
kalo org kata aku sombong aku x marah...
sbb aku mmg jenis x byk cakap tp bkn bererti aku sombong...
hanya kecik hati dgn org2 itu, huhuhu...
org kata aku bodoh mmg aku marah...
sbb? mak bapak aku hanto belajo tinggi2, masuk u...
ade ke patut aku dikatakan bodoh...
entahlah, mungkin mention nama aku tu sbb nak suruh aku sampaix ketidakpuasan hati terhadap org itu...
nak berdepan takut...
kalo aku sampaix aku plk dituduh penyampai...
entah la malas nak pk, biarlah mereka dgn dunia mereka...
aku buat kerja aku.... titik.

Sunday, October 3, 2010

Aktiviti Anakanda

video
Haziq sgt kuat MAIN... x kira siang malam... layan aje video Haziq ni, ok...

Haziq sgt manja

Assalamualaikum wbt...

Haziq sgt manja dgn ummi... ummi x boleh bangun sikit pun, mula melalak2, walaupun ada abi... ummi kene duduk je dgn die... kenapa ye Haziq?? kalo Haziq tinggal ummi pi sana sini xpe plk, ummi je x bole...  ummi bangun Haziq ikut merangkak sambil melalak2. Pagi2 Haziq bangun awal, kdg2 xsempat ummi mandi, terpaksa ummi tahan telinga mandi smbil Haziq menangis... ummi x suka biarx Haziq menangis, ummi kesian, tp nak buat camne, ummi nak kene bersiap ke sekolah... Haziq kalo dah bangun bukan senang nak lena balik.

Dugaan paling besar ialah time ummi nak solat... amik wuduk tentu la melalak2 si Haziq... masa nak solat kene pujuk2 bg mainan byk2 dulu... kdg leka la die dgn mainan tu sampai ummi habis solat, kdg2 kaco jugak... sabar je la... siang dah kurang tidur, masuk buaian pun melalak2... terpaksa bg betul2 letih & ngantok baru la mau tidur atas tilam... mmg banyak cabaran tinggal berdua dgn anak.

Sejak seminggu ni plk, Haziq suka bangun tengah malam, main2, xkira dalam gelap pun main... dah dapat susu pun main lg... makan nasi 3 kali sehari tp lg banyak kali Haziq bangun malam... tido awal ke lewat ke sama je... ummi mmg x cukup tido... sabar je lah...  agaknya makin besar makin kuat makan, nyusu & paling penting kuat MAIN... 
Gaya Haziq nangis
Apa pun ummi sayang Haziq... semoga Haziq membesar menjadi anak yg soleh...